3 culturele rituelen op het gebied van parfum

0
287

Het woord ‘parfum’ komt van de Latijnse woorden ‘per fumum’ wat ‘door de rook’ betekent. Hoe de moderne wereld geuren gebruikt, is kant-en-klaar in een fles. We gaan bijvoorbeeld naar een Rituals winkel om een klein flesje parfum te kopen die we eenvoudig in onze Burkely tas kunnen meenemen om gedurende dag zo nu en dan even te sprayen zodat we weer lekker ruiken. In het verleden was dit echter anders, de Rituals parfumflesjes bestonden toen immers nog niet. De geschiedenis van parfum gaat dan ook duizenden jaren terug, waarschijnlijk zijn ze gecreëerd door Egyptenaren aangezien de oudste parfums opgegraven zijn op Cyprus. Echter zou het kunnen dat Romeinen en hindoes al eerder geurige dampen en drankjes gebruikten. Hieronder lees je weer over de oude culturele rituelen die met parfum worden uitgevoerd!

Bakhoor

Bakhoor is een prachtig geurend ritueel, waarbij oudh-chips worden gedrenkt in geurige oliën en gemengd met andere natuurlijke ingrediënten (hars, ambergrijs, musk, sandelhout, essentiële oliën en andere) en vervolgens worden verbrand in houtskool of wierookbranders om het huis te parfumeren en kleding met zijn aardse en stimulerende dikke rook. Bij formele bijeenkomsten, waarbij vooral de koninklijke familie betrokken is, is het een traditioneel gebaar om Bakhoor onder de gasten door te geven, omdat het wordt gezien als een teken van gastvrijheid. Bakhoor wordt ook gebruikt tijdens traditionele bruiloften, spirituele en religieuze ceremonies, omdat de rook naast de verslavende geur ook boze geesten verdrijft. In het Midden-Oosten wordt deze feelgood-geur ook gebruikt in commerciële winkels om klanten aan te trekken zodat ze veel spullen in hun boodschappentas willen doen.

Kodo

Kodo betekent de ‘manier van geur’ en is een Japanse praktijk van het waarderen van wierook. Het wordt beschouwd als een van de drie klassieke Japanse kunsten van verfijning, de andere twee zijn de kunst van het bloemschikken en de beroemde theeceremonie. Het gaat om een ​​stille ruimte en een speciale etiquette voor het inademen van geuren. Het proces van het snuiven van wierook is een ritueel op zich. Je begint door een wierookbrander stevig op je linkerhand te plaatsen, en houdt hem horizontaal door je rechterduim en pink op de brander te plaatsen. Breng de brander vervolgens naar je neus terwijl je hem horizontaal houdt en neem de geur op via de ruimte tussen je rechterduim en wijsvinger.

Mummificatie

Er wordt aangenomen dat oude Egyptische leiders zoals koningin Cleopatra geuren gebruikten om hun lichamen, paleizen, baden te parfumeren en zelfs parfum mee naar het graf namen. Dat is weer eens wat anders dan parfum meenemen in je handtas dames naar een feestje! Het mummificatieproces behoeft geen introductie. We hebben in schoolboeken geleerd hoe Egyptenaren een methode hadden ontwikkeld om dode lichamen te conserveren zodat ze levensecht blijven. Essentiële oliën van onder meer tijm, lavendel, pepermunt en roos werden gebruikt om het lichaam te balsemen en vervolgens in stroken linnen te wikkelen. Hoewel het proces van mummificatie nu overbodig is, wordt de moderne afleiding ‘balsemen’ nog steeds beoefend in uitvaartcentra. Waarschijnlijk wordt Rituals parfum hier echter niet voor gebruikt.